Brzi kolač sa orasima

Recept za savršene domaće hurmašice


 

Recept za savršene hurmašice, slasticu koja uvijek obraduje sve ukućane i podsjeća na naše nane i bake koje su ih često pravile.


Sastojci:


450 g brašna


250 g putera


100 g šećera


100 g kokosovog brašna


50 g oraha


1 kafena kašika praška za pecivo


2 jajeta


Za agdu:


800 g šećera


par ploški limuna


voda


Priprema:


Kašikom dobro umutiti razmekšali puter. Dodati šećer i umutiti.


Dodati jaja i sve fino sjediniti. Dodati kokosovo brašno i prašak za pecivo, te izmiješati.


Postepeno dodajući 450 g brašna, zamijesiti lijepo tijesto. Mjera je fantastična – brašna vam neće trebati ni gram više, ni gram manje.


Od gotovog tijesta otkidati loptice, pa ih zarolati. Utisnuti orah, pa hurmašicu oblikovati na rende.


Hurmašice redati u nenauljenu tepsiju. Peći na 180 stepeni dok blago ne porumene. To je otprilike 20 minuta.


Kada su hurmašice gotove, spremiti agdu. U šerpu sipati 800 g šećera i preliti vodom, tako da voda bude dva prsta iznad šećera.


Agdu kuhati 15-ak minuta. Pred kraj urezati tri, četiri ploškice limuna.


Vrelu agdu preliti preko već prohlađenih hurmašica. Pričekati par sati da hurmašice upiju zaljev i – uživati!

Primjedbe