Brzi kolač sa orasima

Lagani Češki kolač



Sastojci za koru:

6 jaja

6 kašika šećera

5 kašika brašna

2 kašike kakao

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

Sastojci za fil:

3 žumanca

1 kašika brašna

200 ml mleka

4 kašike šećera

2 vanilin šećera

200 gr putera

Šam:

3 belanca

150 g šećera

25 g narendane čokolade

Priprema:

Ulupati belanca malo pa dodavati šećer i vanilin šećer uz mućenje.

Dodavati žumanca i mešati žicom.

Pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sjediniti sa umućenom smesom žicom za mućenje.

U veliki pleh sipati smesu i peći na 180 stepeni dok se kora ne odlepi od ivica pleha.

Zagrejati 150 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom dok se šećer ne otopi.

Odvojeno umutiti 3 žumanca sa 50 ml mleka. Dodati brašno i sjediniti.

Zakuvati ovu smesu u provrilo mleko i mešati dok se ne zgusne, pa skloniti da se ohladi.

Ulupati puter da bude penast pa mu dodavati krem uz miksiranje, da se sve lepo sjedini.

Šam:

 Ulupati belanca, 1 minut, pa sipati šećer i miksirati dok se ne dobije gust šne, zatim posudu staviti na drugu u kojoj ključa voda ( na paru ) i tako kuvati 3 – 4 minute.

Na koru staviti ceo krem, pa odgore šam i narendati čokoladu odgore.




Primjedbe