Brzi kolač sa orasima

Kolac Noc u Veneciji, Jasnin recept

foto https://www.backenmitjasna.com/post/noc-u-veneciji


Rade se dva biskvita.

Svijetli sa kokosom i bjelanjcima i tamni klasicni biskvit.

Najprije napravite svijetli biskvit , zatim tamni.

Svijetli se stavi u pecnicu nekih 5 minuta a onda se prelije tamni sloj preko i sve se skupa ispece dokraja.

Biskvite sam pekla u limu 24 × 24 cm



Potrebni sastojci za bijeli biskvit:


6 bjelanjaka

60 gr secera

1 vanillin secer

60 gr brasna

70 gr kokosa



Priprema biskvita:


Bjekanjke odvojiti od zumanjaka.


Staviti ih u cistu posudu i lagano miksati dodavajuci secer pomjesan sa vanill secerom.


U cvrst snijeg kroz sito dodati brasno.


Spatulom promjesati.

Na kraju dodati i kokos.


Sve lagano spatulom sjediniti.


Smjesu izliti u lim velicine 24 × 24 cm koji je prekriven papirom za pecenje , malo premazan sa butterom i pobrasnjen.


Par puta lim lupnuti od tupi predmet da vam mjehurici izadju iz smjese

.

Peci u zagrijanoj pecnici na 175 ° oko 5 minuta a onda preko  bijelog biskvita izliti tamni biskvit

Peci jos nekih 15 minuta.





Potrebni sastojci za tamni  biskvit:


4 jaja

50 gr secera

1 vanillin secer

1 mala zlica praska za pecivo

50 gr brasna

10 gr kakao

10 ml ulja (suncokretovo )



Priprema tamnog biskvita:


Bjelanjke odvojiti od zumanjaka.

Miksati ih uz pestepeno dodavanje secera.

Dodati i ulje i satulom promjesati.

Brasno pomjesati sa praskom za pecivo i kakaom.

Dodati kroz sito i lagano spatulom sjediniti.

Smjesu izliti preko svijetlog biskvita kojeg ste predhodno pekli u pecnici oko 5 minuta.

Peci jos nekih 15 minuta.

Provjeriti cackalicom.

Biskit ohladiti a zatim premazati kremom.



Potrebni sastojci za kremu:

6 zumanjaka

150 gr secera

1 vanillin secer

10 ml mlijeka

200 gr margarina



Priprema kreme:


Zumanjke pomjesati sa secerom , vanillin secerom i 10 ml mlijeka.

Pjenasto izmiksati.

Zatim stavit na paru da kuha.

Kremu kuhati nekih 10 minuta uz stalno mjesanje.

Zatim ohladiti.

Margarin posebno pjenasto izmiksati.

Hladnu kremu lagano dodavati u margarin uz lagano miksanje.

Premazati preko kolaca.

Kolac preliti sa cokoladnom glazurom i cokoladnim ganach.

Ohladiti par sati i rezati na kocke.

Preuzeto sa:https://www.backenmitjasna.com/post/noc-u-veneciji

Primjedbe