Brzi kolač sa orasima

Piletina u maslacu: Recept za meso u pikantnom, kremastom umaku



(Foto:Shutterstock)

Murgh makhani ili piletina s maslacem omiljeno je jelo u Indiji, baš kao i tikka masala. Poslužiti je možete s rižom, tortiljama ili naan kruhom. Piletina u pikantnom umaku s maslacem puna je okusa, a aroma će vas mislima „lansirati“ na drugi kraj svijeta.


Sastojci za piletinu u maslacu:

Marinada:


800 g pilećih bataka ili prsa bez kostiju i kože izrezanih na komade veličine zalogaja

1/2 šalice jogurta

1 i 1/2 žlice mljevenog češnjaka

1 žlica mljevenog đumbira (ili sitno naribanog)

2 žličice garam masale

1 žličica kurkume

1 žličica mljevenog kima

1 žličica čilija u prahu

1 čajna žličica soli


Umak:


2 žlice maslinovog ulja

2 žlice gheeja (ili 1 žlica maslaca + 1 žlica ulja)

1 veliki luk

1 i 1/2 žlice češnjaka

1 žlica đumbira, mljevenog ili sitno naribanog

1 i 1/2 žličice mljevenog kima

1 i 1/2 žličice garam masale

1 žličica mljevenog korijandera

400 g passate

1 žličica čilija u prahu (prilagodite ukusu)

1 i 1/4 žličice soli (ili po ukusu)

1 šalica vrhnja za šlag bez šećera

1/2 žlice šećera

Priprema: 


Pomiješajte sastojke za marinadu i uvaljajte piletinu narezanu na kocke pa ostavite da se marinira 30 minuta do sat vremena (ili preko noći ako vrijeme dopušta).

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa pržite piletinu u nekoliko tura 3 minute sa svake strane. Ostavite sa strane i držite na toplom.

U istoj tavi zagrijte maslac ili ghee. Pržite luk oko 6 minuta miješajući. Dodajte češnjak i đumbir pa pirjajte oko minutu, a zatim dodajte mljeveni korijander, kim i garam masalu. Pržite 20 sekundi dok ne zamiriše, uz povremeno miješanje.

Dodajte passatu, čili u prahu i sol. Pustite da se krčka oko 10-15 minuta, povremeno miješajući dok se umak ne zgusne.

Maknite s vatre pa izmiksajte u glatku smjesu prema potrebi dodajući vode - do 1/4 šalice. Ulijte umak natrag u tavu. Promiješajte vrhnje, šećer pa ulijte u umak. Vratite piletinu sa sokovima u tavu i kuhajte još oko 10 minuta, ili dok se piletina ne skuha.

Primjedbe