Brzi kolač sa orasima

Najbolji turski recept za Ramazan

 Ne znam što da služi? Ovdje su svi najpopularniji recepti za 'İftar'


Ramazan je vrijeme kada se turske obitelji okupljaju i provode dulje vrijeme jesti, razgovarati i družiti se s rodbinom i prijateljima dok uživaju u širokom rasponu ukusne hrane. Većina obitelji se vraća svojim korijenima tijekom Ramazana i služi tradicionalnim jelima koja se prenose kroz svoje obitelji već generacijama. Zato je jedno od najboljih doba godine za uživanje u klasičnoj turskoj kuhinji i regionalnim favoritima . Evo popisa recepata koje možete poslužiti u svakoj fazi "iftara".


Što je 'İftar'?

'İftar' (eef-TAR ') je ime prvog obroka dana koji prekida razdoblje posta između izlaska i zalaska sunca svaki dan. Izbornik na 'iftar' tablici jednako je važan kao i način na koji se poslužuje. Jednako je važno svakodnevno kupovanje, priprema i neizvjesnost do večernjeg poziva na molitvu kada se kuhari, pomagari i gladni blagodati konačno opuste i jedu.


Što očekivati ​​u tablici 'İtter'

Postoji mnogo običaja koji okružuju 'iftar' obrok. Kada se čuje večer 'ezan' (ay-ZAHN ') ili poziv na molitvu, gladno jelo uvijek započinje svoj obrok uz gutljaj vode, ugriz "pide" kruha i datum ili dva.







Jednom kada je slomljena brzina, vrijeme je da prijeđemo na juhu i svjetlo vozilo nalik klasičnom turskom doručku . Nakon kratke pauze, Diners i dalje se bave glavnim tečajevima koji dolaze. Doručak dolazi do zaključka s izborom klasičnih turskih deserta i turske kave ili čaja .


01 od 07


Moraju se isprobati u 'İftar' tablici



Turski iftar stol

Tipični 'iftar' jelo u Turskoj počinje s gutljajem vode, nekoliko datuma i maslina, zdjelu vruće juhe i 'pide' kruh. Fotografija © Ugurhan-Betin_Getty Slike

Postoji mnogo namirnica koje su standardne u 'iftar' tablici. Naročito predmeti koji se jedu kako bi se svaki dan probio.


Doručak koji slijedi može biti uzorak maslina i bijelog sira ili razrađeniji, uključujući mnoge vrste sira, namirnice kao što su 'sucuk' (soo-JOOK ') i' pastırma '(pah-STIR'-mah) i svježe voće čuva.


I ne zaboravite, čaša vode za svakoga je neophodna!


svjež 'pide' kruh

Medjool datumi

crne i zelene masline

Turski bijeli sir

Svježi kašar sir

Stariji kašar sir

šećerane, ili "pastırma" (pah-STIR'-mah)

pikantna kobasica, ili 'sucuk' (soo-JOOK ')

slatko maslac

voćnih konzervi i meda

ploča od ljuštene, narezane rajčice i krastavaca


02 od 07


Ramazanski receptovi s juhama


yayla 'çorbası

Turski 'yayla çorbası' napravljen je od riže, običnog jogurta i metvice. Fotografija © Elizabeth Taviloglu

Juha se uvijek poslužuje na početku 'iftara'. Idite na klasične recepte poput onih ovdje. crvena juha od leće


crvena leća, bulgur i riža juha, ili 'ezogelin' juha

riža, jogurt i pimentna juha, ili 'yayla' çorbası

'tarhana' juha

t omato juhu

zategnuta crvena juha od lentila ili 'süzme mercimek çorbası'

03 od 07


Ramazanski recepti povrća i graha



imam zaljev

"Svećenik nesvjestan" je ukusna, lagana vegetarijanska jela od patlidžana i puno lukova, češnjaka i rajčice. Fotografija © Elizabeth Taviloglu

Turska jela od povrća su obično kuhana u maslinovom ulju i poslužuju se hladno. Evo nekih favorita Ramazana.


Turcijalni artičokovi s povrćem

Romano grah u maslinovom ulju

Pinto grah u umaku od rajčice

İmam Bayıldı , ili turski vegetarijanski punjeni patlidzan

okra s rajčicom i maslinovim uljem

celer

poriluka i mrkve u maslinovom ulju

široko grah grah ili fava u maslinovom ulju

ad

04 od 07


Ramazan glavna jela s mesom



'Tandır' je drevni način kušanja mesa iz središnje Azije. U turskoj kuhinji 'tandır' se odnosi na bilo koji meso prženo na ugljevlju, u pećnici ili na ploči za pećnicu. Fotografija © Elizabeth Taviloglu

Meso može biti vrlo skupo u Turskoj. Mnoge obitelji koje tijekom cijele godine ne jedu mnogo crvenog mesa zatrudnjeti tijekom Ramazana da služe barem jednom jelu s mesom.


' Hunkar Beğendi ', ili pirjano meso nad vrućim kašičem od patlidžana

" Kuzu Tandır ", ili pecivo janjeće drška

' Musakka ', ili patlidzan i mljeveno meso

' İslim Kebabı ', ili pečene pečene janjetine i patlidžane

' İzmir Köftesi ' ili pečena mesna i gulaš krumpira

' Kadın Budu Köftesi ', ili 'ženske bedro'

'Pečena špinat ' ili 'etli ıspanak'

'Puno squash ' ili 'kabak dolması'

' Karnıyarık ' ili tikvica s okusom goveđeg mesa


05 od 07



Ramazan Side jela Recepti


Tiny paprike punjene mirisnom punjenjem riže jedna su od najčešćih 'dolme' ili punjenih povrća. Fotografija © Elizabeth Taviloglu, 2013

Side jela bogata ugljikohidratima uvijek su dio 'iftar' stola uz glavno jelo. Ovdje su neke od najpopularnijih.


Bulgur & Vegetable Pilaf

Riža Pilaf s Orzoom

Turske punjene paprike

Punjena loza od loze

Salata od krumpira u turskom stilu, ili ' američka salata '

' Fırın Makarna ' ili pečena tjestenina i taverna sira

Kısır salata s bulgurima i povrćem

Slojevita Yufka i peciva od sladoleda, ili 'Börek'


06 od 07





Desert Recepti za Ramazan


"Safranl zerde" je ukusan turski puding poput slastice od riže, borovih orašastih plodova i ribizusa te okusom sa šafranom i ružnom vodom. Fotografija © Elizabeth Taviloglu, 2013

Ramazan je vrijeme kada se tradicionalni deserti uzimaju u prvi plan. Najbolji izbor su deserti u stepebi ili mliječni deserti.


Güllaç

baklava

' Şekerpare ' ili kolačiće od brašna zamrznute u sirupu

Revani

Ekmek Kadayıfı , ili turski kruh i vrhnje desert

Kazandibi , ili 'dno tavi' desert

Tavuk Göğüsü , ili desert "pileća prsa"

Sütlaç ili puding od riže

Safranlı Zerde je desert s pudingom šafrana


07 od 07


Ramazanski recepti



Turska kava se kuha pojedinačno i poslužuje se u osjetljivim čašama. Fotografija © Sakin - Fotolia.com

Uz obilje vode, bezalkoholna pića bilo koje vrste mogu se poslužiti tijekom Ramazana. Obrok je uvijek na vrhu turske kave ili čaja.

Preuzeto sa: hr.hiloved.com

Primjedbe